Rondreis Mongolië

Algemene informatie Mongolië
Mongolië is een vrijwel onbekend land met een enorme uitgestrektheid. Een enorme landmassa met rollende graslanden, heuvels, bergketens, meren en de Gobi woestijn. Er wonen weinig mensen en de bewoners van het land bestaan grotendeels uit nomaden die veelal in hun gertenten wonen. De andere helft woont in de hoofdstad Ulaanbaatar. Het land is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, want er zijn vele natuurparken van het hooggebergte in de Mongoolse Altai tot de zandduinen van de Gobi woestijn.
Mongolië ligt ingeklemd tussen Rusland en China en heeft een oppervlakte van ca. 1.500.000 km2 (bijna zo groot als heel West-Europa). Met ca 2 ½ miljoen inwoners heeft het een bevolkingsdichtheid van 1,5 per km2, het laagste ter wereld. Voornaamste middel van bestaan is veeteelt waaronder kamelen, schapen, geiten, yaks en paarden.
Mongolië kent een streng landklimaat met warme zomers en koude winters. Met maar liefst 260 dagen zon is het één van de meest zonnige landen ter wereld. Er valt weinig neerslag. Het weer kan ondanks dit snel omslaan. De koudste maand is januari en de warmste is juli. Het beste reisseizoen loopt van mei t/m september.
Sinds 1991 is het beoefenen van religie, zoals Tibetaans Boeddhisme en traditioneel sjamanisme weer toegestaan en zijn er weer enkele kloosters ingericht. De verering voor de Dalai Lama is bijzonder groot onder de bevolking, hetgeen blijkt uit het vaak voorkomen van zijn portret in de inrichting van de Yurts. De Mongolen hebben een sterk religieus bewustzijn, maar zijn hier niet actief mee, en hebben veel respect voor de flora en fauna.
In Ulaanbaatar zijn er vele restaurants, waar u gevarieerd en goed kunt eten voor een betaalbare prijs.
In de gerkampen wordt gevarieerd gekookt. Het Mongoolse eten bestaat echter vaak uit vet vlees met aardappels of noodles en weinig groenten en fruit. De basis ingrediënten zijn vaak beperkt. Vanuit een traditie van nomadische veehouders met nauwelijks landbouw zijn dieren de belangrijkste leveranciers voor bestanddelen van zowel eten als drinken. Gerechten als tuisvan, gestoomde en gebakken noedels met runds- en schapenvlees en goulash zijn zeer populair in Mongolië. Een aantal pasta gerechten waaronder buuz, een gestoomde vorm van ravioli, wordt tijdens de feestdagen geserveerd.
Water is in flessen verkrijgbaar in de grotere plaatsen. Nomaden maken vaak gebruik van waterputten. Ook bij de gerkampen is er altijd water te drinken of koken ze het water voor u en kan er veilig worden gedronken. Uitzondering is Ulaanbaatar waar het mogelijk is om water uit de kraan te drinken. Voor alle zekerheid geldt het advies om toch flessen water te kopen. Mongoolse thee is thee opgekookt met melk i.p.v. water. Even wennen maar het smaakt heel goed en deze wordt regelmatig aangeboden onderweg. Wodka wordt vaak gedronken, het kost bijna niks en het is goed tegen bacteriën. Bij verblijf in gerkampen zijn de maaltijden vaak inbegrepen, m.u.v. alcoholische dranken en softdrink. In Ulaanbaatar kan voor circa € 10,- tot € 15,- per maaltijd worden gegeten, exclusief dranken.
In Mongolië is de netspanning 220 Volt. Contactdozen zijn voorzien van het systeem met twee gaten, zoals dat in West-Europa ook van toepassing is. Buiten Ulaanbaatar is er niet altijd elektriciteit en warm water aanwezig. Ook valt de stroom zo nu en dan uit.
Winkels gaan in de regel tussen 09.00 uur en 10.00 uur open en sluiten begin de avond.
De meeste hotels in Ulaanbaatar bieden tegenwoordig Wifi aan. Vaak is er geen verbinding in de hotelkamers maar wel in de hotellobby. Internetcafés zijn er volop in de hoofdstad. Op de Vredesavenue zijn er verschillende te vinden en een prettig, simpelweg Internet Center geheten, zit op de straat van het Staatswarenhuis naar het circus. De verbindingen zijn over het algemeen niet erg snel en stabiel.
Er is alleen openbaar vervoer in Ulaanbaatar. Er wordt verder gebruik gemaakt van taxi’s. De taxiprijzen zijn laag en daarom het snelste en makkelijkste vervoermiddel.
Mongolië is een relatief veilig land maar net als overal is kleine criminaliteit wel aanwezig.

Gertenten, tijdens de rondreis de slaapgelegenheden